CPB: ‘Klimaatwet GroenLinks en PvdA te ambitieus’

Eind 2015 presenteerden GroenLinks en PvdA onder leiding van fractievoorzitters Jesse Klaver en Diederik Samson de Klimaatwet. Het doel van de Klimaatwet is een doorbraak in het klimaatbeleid zoals dat nu wordt gevoerd. Met de wet moet het klimaat een nog prominentere rol krijgen in de dagelijkse politiek en onder meer een onderwerp worden tijdens Prinsjesdag. De belangrijkste doelstelling van de Klimaatwet is dat in 2050 de energievoorziening volledig duurzaam is en de CO2-uitstoot met tenminste 95% is verminderd. Een nobel en belangrijk streven, maar volgens het Centraal Planbureau bovendien onhaalbaar: te ambitieus.

De doelstellingen van de Klimaatwet

De Klimaatwet is inderdaad optimistisch te noemen. Tegelijkertijd is er geen ontkomen aan dat zo snel mogelijk naar volledige duurzaamheid gestreefd moet worden: liever gisteren dan vandaag. Dat gaat echter nog niet zo goed in Nederland. De Europese Unie heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2020 de energieproductie voor tenminste 20% duurzaam te hebben en de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 20% te verminderen. Met nog maar vier jaar te gaan is het vrijwel zeker dat Nederland niet aan deze eisen gaat kunnen voldoen.

Sterker nog, de Nederlandse Overheid heeft zichzelf al een lager doel gesteld: 14% duurzame energie in plaats van de Europese 20%. En om het nog erger te maken: ook deze doelstelling lijkt niet behaald te kunnen worden. Dit zet de doelstelling van Klimaatwet voor 2050 in perspectief: de kans op succes is klein. Het is simpelweg niet mogelijk om snel over te stappen op duurzame energie. De productie is nog niet efficiënt genoeg en te veel processen vertrouwen nu op de huidige grijze energie.

Gevolgen duurzaamheid en de Nederlandse bedrijven

Dat zegt ook de CPB. Eisen stellen als 100% duurzaamheid hebben nu simpelweg te veel negatieve gevolgen. Met name de staal-, luchtvaart-, goederenvervoer- en chemiesector zou niet kunnen voldoen aan de strenge eisen. Het directe gevolg is dan waarschijnlijk dat bedrijven in deze sector zich massaal in het minder strenge buitenland gaan vestigen, wat een mokerslag voor de Nederlandse economie zou zijn.

Ondanks de vele gevolgen blijft duurzaamheid van zeer groot belang. De kans is daarom wel groot dat de Klimaatwet in een afgezwakte vorm wordt ingevoerd op een gegeven moment. Ook in afgezwakte vorm zouden er alsnog zware maatregelen genomen moeten worden, maar dit zijn geen maatregelen die de economie potentieel kunnen ontwrichten en Nederland als land jaren kunnen terugwerpen in alles behalve de duurzaamheid zelf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *