Met zonnepanelen kun je als particulier zelf een bijdrage leveren aan een gezond milieu. Hoewel de bijdrage van zonne-energie in het landelijke energieverbruik nog erg minimaal is, wint het gebruik van zonnepanelen steeds meer aan populariteit, zowel onder particulieren als ondernemers. Tot voor kort kon men als particulier subsidie ontvangen om zonnepanelen aan te kopen en te installeren op het dak. Helaas is dit tegenwoordig afgeschaft, hoewel in sommige gemeenten nog een een regionale subsidieregeling van kracht is. Voor ondernemers bestaan er nog wel verschillende subsidieregelingen om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren.
Zonnepanelen in Nederland? Dat levert toch niks op?
Nederland staat natuurlijk bekend als een land met veel grijze luchten en regen. Om die reden wordt vaak gedacht dat zonnepanelen in Nederland totaal niet rendabel zijn. Toch is dat niet waar. Zonnepanelen wekken ook energie op wanneer de zon niet fel aan de hemel staat. Ook op bewolkte dagen produceren de zonnepanelen continu groene stroom. Wel moet gezegd worden dat op zonnige dagen meer energie wordt opgeleverd dan op bewolkte dagen.
Zonnepanelen zijn per definitie winstgevend. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat dit pas op de lange termijn is. Zonnepanelen zijn duur en vormen daarom een flinke initiƫle investering.
Winstgevendheid zonnepanelen
Zonnepanelen gaan over het algemeen erg lang mee, normaal gesproken meer dan twintig jaar. Dat is ook nodig, omdat zonnepanelen aardig lang nodig hebben om winstgevend te zijn. De stroomt die je opwerkt met zonnepanelen is groen en daarmee niet belastend voor het klimaat. Bovendien betaal je geen belasting over de stroom die je zelf opwekt. Per eenheid energie is dit voordeel echter klein, waardoor je vaak vele jaren nodig hebt voordat je winst behaald.
Hoe snel je het punt bereikt dat je winst maakt met je zonnepanelen, hangt onder meer in belangrijke mate af van de hoek en de richting waarin de zonnepanelen liggen. Dit komt er nauwkeurig, omdat de panelen in een zeer specifieke richting en hoek het meeste zonlicht opvangen. In Nederland moeten panelen onder een hoek van 36 graden liggen richting het zuiden. Het is verstandig om de installatie van de panelen daarom te laten verrichten door een professioneel bedrijf, zodat je zeker weet dat de zonnepanelen een maximale energieopbrengst genereren.