Grijze en groene energie – wat is het?

In de media en op websites van energieleveranciers wordt meestal het onderscheidt gemaakt tussen grijze en groene energie. Iedereen is ervan op de hoogte dat groene energie goed is en grijze energie slecht. Maar wat is nou het echte verschil tussen de twee? Groene energie is duurzame energie. Dit wil zeggen dat de opwekking van groene energie niet schadelijk is voor het milieu en de energiebron bovendien onuitputtelijk is. Grijze energie wordt opgewekt vanuit de verbranding van fossiele brandstoffen. Dit is schadelijk voor het milieu. Bovendien zijn fossiele brandstoffen als bron uitputtelijk: langzaam maar zeker raken de fossiele brandstoffen op.

Groene energie opwekken – energiebronnen voor groene energie

Groene energie wordt zoals gezegd opgewekt vanuit duurzame energiebronnen. Deze bronnen raken nooit op. Goede voorbeelden van groene energiebronnen zijn de zon, de wind, water en grondwarmte. Het maakt niet uit hoeveel we ervan gebruiken om energie op te wekken, deze energiebronnen blijven altijd bestaan. Bovendien zijn deze energiebronnen duurzaam voor het milieu. Bij het gebruik van deze energiebronnen wordt het milieu in principe niet vervuild, wat zeker voor de toekomst van groot belang is. Het gebruik van fossiele brandstoffen heeft onze aarde binnen 100 jaar flink vervuild, met alle gevolgen van dien, zowel nu als in de toekomst.

Vaak wordt ook biomassa gezien als een bron voor de opwekking van groene energie. Hierover verschillen echter de meningen, omdat biomassa lang niet zo duurzaam is als windenergie, zonne-energie of waterkrachtenergie. Lees er meer over in het artikel biomassa – is het wel groen?

Grijze energie – vervuilend en niet duurzaam

Grijze energie is de tegenhanger van groene energie en kan gezien worden als de traditionele energiebron. Tot enkele tientallen jaren geleden waren we enkel in staat om uit fossiele brandstoffen grote hoeveelheden energie op te wekken. Nog altijd zijn de meeste landen, waaronder Nederland, grotendeels afhankelijk van grijze energiebronnen. We zijn inmiddels in staat om op grote schaal groene energie op te wekken, maar het is nog niet voldoende om grijze energie volledig te vervangen. Bovendien is de opwekking van groene energie op dit moment nog duurder dan de opwekking van grijze energie.

Grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dit zijn brandstoffen die in de loop van de duizenden jaren ontstaan zijn uit afgestorven planten- en dierenresten. Onder andere aardgas, kool en aardolie zijn fossiele brandstoffen. De vorming van fossiele brandstoffen gaat ontzettend langzaam. Omdat we zoveel fossiele brandstoffen gebruiken, raakt de voorraad snel op. Ook om deze reden moeten we zo snel mogelijk overstappen op groene energie, zodat we voor onze energievoorziening niet meer afhankelijk zijn van de oprakende bron fossiele brandstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *