Tips bij rouw en rouwverwerking

Hoe mensen omgaan met de rouw, is eigenlijk heel erg persoonlijk. Ieder mens is anders, en juist daarom zou het rouwproces bij iedereen anders verlopen. Maar hoe dan ook, het rouwproces is voor iedereen een lastige periode waar veel verdriet bij komt kijken. In dit artikel geven wij daarom wat tips die u zullen helpen met het rouwprocess.

 

Wat kunt u doen tijdens het rouwproces?

 

Wat erg belangrijk is, is dat je je gevoelens en emoties niet gaat opkroppen tijdens het rouwproces. Een tip is dan ook, om vooral wel te huilen. Huilen kan erg therapeutisch helpen, en werkt vaak ontspannend. Daarbij wordt het huilen door de mensen om je heen ontvangen als een signaal van iemand die hulp, troost en warmte nodig heeft. Zo hoef je dus niet direct om hulp te vragen, maar zou er vast wel iemand naar u toe komen om hulp aan te bieden.  De tweede tip is rust nemen.

Het rouwproces kan veel energie van je vergen. Neem een periode vrij van je werk om even weer tot jezelf te komen. Het is natuurlijk ook erg begrijpelijk dat je het zwaar, je bent immers een dierbare verloren. Vergeet niet aan je eigen welzijn en gezondheid te denken.

 

Wat ook altijd van belang is, is praten. Praten met je vrienden en familie over de overledene is essentieel in het rouwproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mooie herinneringen, de leuke momenten of geef aan wat je het meeste aan hem of haar mist. Als dit misschien nog te zwaar voor is, kun je ook focussen op het vinden van afleiding. Probeer hierbij je gedachten op wat anders te richten. Pak bijvoorbeeld een oude hobby op, of probeer juist iets nieuws! Het belangrijkste is dat je iets gaat doen wat jou gelukkig maakt, en dat je iets doet wat je echt leuk is. Ook is het natuurlijk altijd verstandig om je niet te veel af te zonderen, maar blijf in contact met je vrienden en familie tijdens het rouwproces.

 

Hoe spiritualiteit u kan helpen

Spiritualiteit komt van het Latijnse woord spiritus, wat geest betekent. Spiritualiteit heeft in de breedste zin dan ook veel te maken met de geest, denk bijvoorbeeld aan religie, of het geloof in bovennatuurlijke krachten. Spiritualiteit is een zeer ruim begrip, wat moeilijk te definiëren is. Het heeft vooral betrekking tot de relatie die mensen hebben met hun omgeving; de andere mensen en de natuur, de relaties die we onderling opbouwen en het gevoel om ergens bij te horen. Maar het heeft ook zeker betrekking met de zin van het leven.  Bij spiritualiteit denkt men dan ook vaak aan leven na de dood en ‘geesten.’ Dit heeft dan weer meer te maken met spiritisme, dit is namelijk het geloof dat mensen na onze dood als geest voortbestaan, en dat overlevende in bepaalde omstandigheden weer in contact kunnen komen met nabestaande, bijvoorbeeld via een medium. Er zijn veel verschillende vormen hoe spiritualiteit je kan helpen, als je bijvoorbeeld onzeker bent over je toekomst, in de rouw zit, of nog veel vragen hebt voor een overleden dierbare.

Contact met een medium

Een medium kan jou helpen om weer in contact te komen met een dierbare, en je zo helpen met het verwerken van je verdriet.  Heel simpel gezegd figureert een medium als een soort van doorgeefluik, het medium is in dit geval namelijk de verbinding tussen leven en dood. Zo kan een medium jou helpen door bijvoorbeeld contact te leggen met de persoon die jij onlangs bent verloren, en misschien helpen met de antwoorden vinden op vragen die jij nog had. Zo kan het u helpen met de verwerking, en het vinden van rust en acceptatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *