Duurzaam leven met de juiste verlichting

Iedere dag gebruiken we elektriciteit. Van het moment dat we opstaan en de douche opendraaien tot het moment dat we gaan slapen en het bedlampje uitschakelen. Dat is natuurlijk prima, maar veel mensen beseffen slecht hoeveel energie ze verbruiken en hoeveel ze bovendien zouden kunnen besparen. Eén van de bronnen van energieverbruik die veel over het hoofd gezien wordt is de verlichting. Verlichting wordt de hele dag gebruikt en staat meestal ook urenlang aan, zeker tijdens de winter. Wij van Natuurnieuwtjes raden sowieso altijd aan om energie te gebruiken van een milieuvriendelijk bron. Een voorbeeld hiervan is windenergie of zonne-energie van Vandebron.

Verschillende lampen met verschillend verbruik

Voorop gesteld verbruikt iedere lamp energie en kan er altijd energie bespaard worden door lampen uit te doen die niet of nauwelijks een doel hebben. Denk hierbij aan verlichting in ruimtes waar zich niemand bevindt of verlichting die overbodig is door andere aangeschakelde verlichting.

Tussen lampen bestaan echter zeer grote verschillen in verbruik. De meeste onzuinige lampen zijn gloeilampen. Een groot deel van de energie van deze verlichting gaat zitten in warmte die nauwelijks een doel heeft. Het argument dat gloeilampen niet onzuinig zijn, omdat ze bijdragen aan de verwarming van het huis is incorrect, omdat de wijze van warmte-opwekking erg inefficiënt is.

Spaarlampen en LED-lampen

Spaarlampen zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen, in de meeste gevallen enkele factoren. Nog zuiniger zijn LED-lampen echter. Tot voor kort waren spaarlampen een betere optie, omdat ze langer meegingen dan LED-lampen, maar hier komt snel verandering in. LED-lampen worden steeds zuiniger en gaan steeds langer mee, waardoor de verwachting is dat ze in de toekomst nog het enige type verlichting zijn dat gebruikt wordt.

Een nadeel aan LED-lampen is nog wel het gebrek aan warme kleuren, dat veel spaarlampen wel hebben. Ook hier gaan de ontwikkelingen echter snel en zijn LED-lampen terrein aan het winnen op spaarlampen. Wil je duurzaam leven, dan doe je er dus goed aan om alle lampen te controleren, gloeilampen te verwijderen en zo snel mogelijk over te stappen op spaar- of LED-lampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *