Biomassa wordt door velen (deels terecht) gezien als de toekomst voor brandstof. Biomassa bestaat uit mest van dieren en planten- en dierenresten. Met de verbranding kan groene energie worden opgewekt. Toch bestaat er discussie of het gebruik van biomassa als energiebron wel daadwerkelijk groen is. Bij het verbranden van biomassa komen namelijk schadelijke stoffen vrij, zoals CO2. Dat is niet het geval wanneer er groene energie wordt opgewekt uit de wind, zon of uit water.
Biomassa als toekomstige brandstof
Door universiteiten en andere onderzoekers wordt er volop geëxperimenteerd met biomassa als duurzame brandstof voor de toekomst. Inmiddels zijn er al auto’s ontwikkeld die (deels) op biomassa kunnen rijden en ook andere toepassingen zijn volop in ontwikkeling of zelfs al ontwikkeld. Het staat buiten kijf dat het gebruik van biomassa steeds belangrijker gaat worden in de toekomst en waarschijnlijk een prominente rol gaat spelen in de energiemarkt van de komende decennia.
Biomassa is schoner dan grijze stroom. Grijze stroom wordt opgewekt uit de verbranding van fossiele brandstoffen, waarbij erg veel schadelijke stoffen vrijkomen die een enorme aanslag vormen op het milieu. Het gevolg hiervan is dat er klimaatveranderingen plaatsvinden, die leiden tot extremere weersomstandigheden en het uitsterven van zowel dieren als planten. Bij de verbranding van biomassa ontstaan er minder schadelijke stoffen, maar toch mogen ook de stoffen die bij de verbranding van biomassa vrij komen niet genegeerd worden.
Biomassa: groene energie, grijze energie of ertussenin?
Biomassa is om deze reden eigenlijk een middenweg van groene en grijze energie. Biomassa is absoluut een schonere energiebron dan grijze energie, maar zeker niet zo schoon als bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie of energie opgewekt uit bodemwarmte. Wel is de bron erg duurzaam: zolang de mens er is zal er altijd een hoop biomassa geproduceerd worden vanuit de landbouw. Biomassa zal dus niet snel opraken.
Biomassa vormt zeker op dit moment een goed alternatief voor grijze energie, maar is waarschijnlijk vooral een brandstof die belangrijk is in de overgangsfase van grijze energie naar volledig groene energie. Voor de lange termijn is ook biomassa nog té vervuilend om op grote schaal te gebruiken. Ook met grootschalig gebruik van biomassa wordt de aarde nog vervuild en zullen klimaatveranderingen doorzetten. De oplossing ligt bij groene energie. Meer weten over groene energie en grijze energie? Bekijk ook de pagina verschil groene en grijze energie.