Waarom een telefoon recyclen goed is

Het recyclen van mobiele telefoons klinkt voor veel mensen nieuw in de oren maar het komt steeds vaker voor in Nederland. Doordat er miljoenen mobiele telefoons in Nederland afgedankt zijn maar nog wel ergens bewaard worden is het belangrijk dat er meer aandacht aan besteed wordt. Waar het om gaat zijn de materialen en grondstoffen. Alle mobiele telefoons samen die ergens bewaard worden vormen samen een grote berg met bruikbare materialen die een beter doel verdienen.

De slinkende voorraad
Jammer genoeg is veel in de deze wereld niet onbeperkt beschikbaar. Dit geldt voor olie maar ook voor veel andere grondstoffen. Veel onderdelen die gebruikt worden in mobiele telefoons bestaan uit materialen die op kunnen raken.

Zo wordt er goud gebruikt in mobiele telefoons. Dit is een grondstof dat als “kritieke grondstof” aangemerkt is door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de winning van goud moet er steeds dieper gegraven worden en in verschillende delen van de wereld worden giftige stoffen gebruikt bij de winning. De voorraad aan goedkope grondstoffen die essentieel zijn voor het vervaardigen van telefoons wordt snel minder.

Dit geldt niet alleen voor goud maar ook voor andere grondstoffen zoals platina en zilver.

De impact op het mondiale milieu
Een mobiele telefoon inleveren is een voordeel voor je bankrekening aangezien dat je er een vergoeding voor krijgt maar het is ook een voordeel voor het mondiale milieu. Dit komt doordat voor iedere mobiele telefoon die ingeleverd wordt er een mobiele telefoon minder geproduceerd hoeft te worden. De grondstoffen worden hergebruikt of misschien zelfs de gehele mobiel als het nog goed werkt. Hierdoor zorgt het recyclen van een gsm voor een gunstige uitwerking op het milieu.

De recycling bedrijven die in Nederland actief zijn dragen er zorg voor dat alle onderdelen hergebruikt worden. Door het scheiden van de onderdelen en materialen kunnen de grondstoffen weer gebruikt worden in nieuwe producten.

Wat kun jij doen?
Als consument heb je het zelf in de hand wat er met je oude mobiele telefoon gebeurt. Zo is het mogelijk om de mobiele telefoon via Marktplaats te verkopen, te doneren aan een goed doel of aan een recycling bedrijf te verkopen. Bij al deze methodes wordt de mobiele telefoon op een goede manier hergebruikt. Aan jou de keuze; wat doe jij met je oude mobiel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *